Fjordcamp er registrert som Syklist Velkommen bedrift!

Stiftelsen Sykkelturisme har eksistert siden 1998 og stiftelsens mål er å utvikle Norge som sykkelferiedestinasjon i nært samarbeid med lokale, regionale og nasjonale næringsaktører. Viktige samarbeidspartnere er fylkeskommuner, Innovasjon Norge og Statens Vegvesen.

Fjordcamp har bestemt seg for å være spesielt gode verter for syklister og kan tilby følgende:

  • Satse spesielt på syklister og være serviceinnstilt
  • God informasjon om sykkelruta og tilbud langs ruta
  • God informasjon om attraksjoner i nærheten
  • God informasjon om offentlig transport
  • Bo og spise godt underveis, og ha muligheter for å smøre niste til neste dag
  • Tilby sikker sykkelparkering
  • Tilby sykkelutleie eller ha avtale med noen som har det
  • Ha tilgjengelig lappesaker
  • Tilby værvarsel til gjestene
  • Muligheter for å vaske og tørke klær
  • Transportere bagasjen for deg
  • Ha en vaskeplass for sykkelen

Her er du som syklist spesielt velkommen!

Sykling i Bø:

Fjordcamp – Nykvåg 18 km ca. 1 time 20 min.

Fjordcamp – Hovden 24 km ca. 1 time 45 min.

Fjordcamp – Straume 14 km ca. 45 min.

Fjordcamp – Vinje 22 km ca. 1 time 10 min.

Fjordcamp – Steine 24 km ca. 1 time 20 min.

Fjordcamp – Guvåg 15 km ca. 1 time.

Fjordcamp – Steine – Snarset – FV911 – Fjordcamp 52 km ca. 3 timer.

Fjordcamp – Sortland 42 km ca. 3 timer.

 

Kart av sykkelturen.

Sykkel i Vesterålen

Fjordcamp har sykkelutleie for sine gjester og kan anbefale flotte turer langs rolige veier i naturskjønne omgivelser!

Beskrivelse fra Vesterålen reiseliv:

SORTLAND – FRØSKELAND – BØ

Avstander i kilometer:0 Sortland- 17 Frøskeland- 37 Bøtunnelen- 44 Kråkberget kryss- 51 Eidet kryss- 63 Nykvåg- 69 Hovden- 58 Straume- 68 Steine- 61 Guvåg.

Første stopp etter Sortland legges til Jennestad handelssted (10 km). Dette var et betydelig handelssentrum først på 1900-tallet, da det også ble drevet gruvedrift og eksport av grafitt til hele Europa. I brygga nede ved sjøen kan du oppleve en ganske intakt butikk fra den perioden. I hovedgårdens stuer holdes utstillinger og det serveres kaffe.

Fugleinteresserte bør merke seg Selnes naturreservat, i krysset til Smines, der det skal finnes et tjuetalls ulike fuglearter.

Etter krysset til Smines ligger Skjellbogen Hyttegrend.

Første del av turen er lettsyklet, men fra bunnen av Auenfjorden stiger det bratt opp mot Bøtunnelen. Den 1612 meter lange tunnelen er belyst, men du bør likevel ha lys på sykkelen! Ved utløpet av tunnelen er det rasteplass med toalett.

Etter nedfarten til Ryggedalen er resten av veiene lite kuperte. På Kråkberget foreslår vi en avstikker ned til Fjordcamp for å slukke tørsten – eller leie båt, eller hytte for natta?

Turen går videre på Fv 820, og i T-krysset på Rise tar du til høyre mot Nykvåg og Hovden. Like etter Eidet (butikk) kommer du til havet.

Om du så langt ikke har mistet pusten av natursceneriene, topper det seg ytterligere i fortsetninga. Ruta er krydret med dramatiske fjelltopper, kvite strender og et usedvanlig variert fugleliv. Kanskje velger du å ta en pause på Sandvikstranda på vei opp mot Nykvåg, eller du trår på og kommer ned til et fiskevær som er som klipt ut av en Hamsun-roman.

Behøver vi å gjøre oppmerksom på fuglefjellet midt mellom husene i Nykvåg? Neppe, for det klarer tusenvis av krykkjer sjøl å melde fra om …Klarer du nå å finne en sommerledig fisker som kan ta deg med ut til Fuglnyken, bare noen steinkast fra land, vil du imidlertid få en fugleopplevelse som setter alt annet i skyggen! Vi sier ikke mer…

Noen kilometer lenger nord er du ved veis ende: Hovden – en knyttneve mot storhavet. Med sine fiskehesjer, gamle molo, kunstverk laget av rakved, og ikke minst tre flotte strender – om det skulle friste med et bad i Nordishavet? Og bare for å ha det nevnt; det fins knapt noe bedre utkikkspunkt å betrakte midnattssola fra!

Tilbake på Fv 820 kan det være behov for en ny pause når du kommer til Straume (administrasjonssentret i Bø). Her finner du butikker og kafé. For fugleinteresserte er det anlagt et fugletårn ved Saltvatnet, et av de rikeste våtmarksområdene i Vesterålen; nøkkelen til tårnet låner du på Shell-stasjonen ved rundkjøringa.

Før du fortsetter mot Steine, anbefaler vi en svipp ned til Søberg og Skårvågen, små lokalsamfunn med flotte og lune sandstrender der badevatnet faktisk kan bli tilnærmet behagelig (når sola har fått jobbe noen timer).

Videre på Fv 820: På Føre, ca 3 km etter Straume, er det gjort spennende funn i jernaldergraver fra 400 e. Kr., lett synlige i terrenget. Gravene er skiltet.

Framme på Vinje/Steine tar du turen ned til Mannen fra havet – et av disse «obligatoriske» besøk vi anbefaler. Mannen er Bøs bidrag til Skulpturlandskap, og mer informasjon om skulpturen får du på Bø Bygdemuseum like ved – for øvrig enda et anbefalt besøkmål. Samlinga her består av nyttegjenstander og redskap fra hverdagslivet i fiske og jordbruk, deriblant ei stor samling av eldre nordlandsbåter. Forfatteren Regine Normann, Vesterålens egen eventyrdronning, er viet særskilt plass i museet.

Skulle du nå ha såre bein etter mye pedaltråkking, foreslår vi en litt annen form for massasje og rekreasjon: Dra ned til Nordahlstranda (ta av ved Statoil-stasjonen), ta av skoene og vass over til Svinøya (lettest på fjære sjø). Her er registrert den største samlinga av steinaldergraver i hele Nord-Norge, til sammen 130 gravrøyser. Men kom deg tilbake til lands før sjøen flør…

Vinje/Steine er det største tettstedet i kommunen, følgelig får du her det meste du trenger til turen; vått og tørt.

Turen går videre langs Fv 820, der neste stopp kan være den karakteristiske Bø kirke fra 1824.

Returen til andre sida av fjellet og tunnelen kan gjøres via mange veier. Vi anbefaler veien om Guvåg (Fv 911 fra Veanova, via Fv 820 og Fv 913). På Guvåg har også lokalavdelinga av DNT ei gjestehytte.

Map: NorNet

 

Dette skriver Norges Automobil Forbund i NAF Veibok 30. utgave 2014 – 2016:

Nordland: Nord for Lofoten

Wow-faktoren i Vesterålen

Mens turistene flokker seg om Lofoten, anbefales Vesterålen på sykkel.

Mange har som mål å sykle i Lofoten – mens det egentlig egner seg best per bil på de smale veiene.

Skal du sykle i nord – velg heller Vesterålen.

Her er det mindre trafikk og flere valgmuligheter når det gjelder traseer med småveier og blindveier.

Her står naturopplevelsene og storslagne landskaper tett i tett. Avstandene er små.

Turen rundt Hadseløya er på om lag 40 kilometer og her lukter det fjell i fjæra når du tråkker rundt i et flatt landskap. Mellom Melbu og Stokmarknes (E10) er det ganske trafikkert – men utsikten inn mot fastlandet er formidabelt med fjellet Møysalen i «midten».

I Bø kan du ta en «avstikker» fra Eidet til Hovden (Sving av fra RV820).

Turen er på 17 kilometer og er den villeste i Vesterålen – en røff kystlinje med fuglefjell og lange rullesteinsstrender.

Helt uskjermet mot havet og underveis er de bittesmå stedene Nykvåg og Hovden.